En av nålarna som finns i en av jordgubbarna från interstate. Bild: Levereras

Aldi, Coles dra alla jordgubbar

COLES och Aldi stormarknader har dragit tillbaka alla jordgubbar från hyllor över staten efter det första Sydney-fallet av pinned berry ‘food terrorism’.

Men bönder beder med kunder att gå ut och köpa – men skära upp innan de äter – jordgubbar för att hjälpa industrin att gå.

En kund returnerade en jordgubbe till Coles-snabbköpet i Engadine, i Sydney syd, efter att ha hittat en nål i sin frukt, vilket markerade det fjärde föroreningsfallet i NSW.

Stormarknaden kontaktade polisen på fredag kväll för att rapportera händelsen.

Det förstås att en kund hade köpt en punnet av Delightful-märkta jordgubbar från affären men återvände den efter att ha hittat en stift fast i en bär.

En nål som finns i en jordgubbar i Queensland. Det har nu funnits fyra bekräftade fall i NSW. Bild: AAP Image / QLD Police

En nål som finns i en jordgubbar i Queensland. Det har nu funnits fyra bekräftade fall i NSW. Bild: AAP Bild / QLD Polis Källa: AAP

Andra fall har identifierats i Tweed Heads, Taree, Guyra och Wingham, men polisen är inte säker på om NSW-incidenterna är kopplade till det ursprungliga sabotaget eller arbetet med kopikatter.

‘Detta är matterrorism som bringar en industri till sina knän’, säger jordgubbar Australien Inc Queensland-talesman Ray Daniels.

‘Men jag skulle säga till människor, vi producerar 800 000 punnets om dagen och sju nålar hittades. Du har större chans att vinna lotto än att bli påverkad.

‘Jag skulle vilja påmana människor att gå ut och köpa jordgubbar idag men snälla, skära upp dem för att kontrollera.’

Herr Daniels sa att Coles bistår jordgubbsproducenter vid installation av metalldetektorer för att säkerställa att frukten är 100 procent säker.

Två av jordgubbsmärkena som är involverade i föroreningsfallen. Bild: Queensland Strawberry Growers Association / Facebook

Två av jordgubbsmärkena som är involverade i föroreningsfallen. Bild: Queensland Strawberry Growers Association / Facebook Källa: Facebook

Coles och Aldi meddelade idag att de tar bort alla jordgubbar från sina butiker.

En Woolworths talesman sa att de har drabbat Oasis och Love Berry-märkta jordgubbar under de senaste 24 timmarna.

Berry Obsession och BerryLicious jordgubbar avlägsnades den 12 september, med Donnybrook borta två dagar senare.

Obehandlade varumärken av jordgubbar finns fortfarande på hyllorna i Woolworths butiker.

‘Vi kommer att hålla kontakten och fortsätta att styras av myndigheterna för att skydda våra kunder’, sa en Woolworths talesman.

‘Vi uppmanar kunderna att följa hälsovårdsmyndigheternas råd och hacka alla jordgubbar före konsumtion.’

Hon sa att kunderna rekommenderas att returnera dessa produkter till sina lokala Woolworths för en fullständig återbetalning.

En av nålarna som finns i en av jordgubbarna från interstate. Bild: Levereras

En av nålarna som finns i en av jordgubbarna från interstate. Bild: Levereras Källa: Levereras

Woolworths sträcker sig inte i närheten Ljuvliga jordgubbar.

Jordgubbar Australien Inc Talsmannen NSW, Bryan Taylor, sa att statens jordgubbsodlare inte har påverkats eftersom deras säsong inte har kommit på nätet ännu.

‘I Queensland måste de välja var tredje dag och det finns ton och ton jordgubbar som bara går in i ett stort hål’, sa han.

‘Vi kan inte frysa det. En mycket liten andel skulle ju juice, men inte många. Arbetskostnaderna är för höga för att göra något annat.

‘NSW-odlare hoppas bara att allt detta blåser över när de börjar sälja senare på året.’

NSW är den minsta jordgubbar växande staten.

En belopp på 100 000 $ har blivit publicerad för att fånga Queenslands jordgubbspikare.

Polisen har frågat vem som helst som hittar en nål i sina jordgubbar för att ta sin punnet till den lokala polisstationen.

En talesman från Aldi sade att ‘nu när produktutdraget är färdigt kommer vi att övergå till att arbeta med våra primära producenter och den stödjande försörjningskedjan för att göra vad vi kan för att minimera effekterna och kostnaderna för dessa uttag’.

‘Vårt hopp är att vi ska få vägledning från myndigheter att vi kan återvända jordgubbar till hyllor inom en snar framtid,’ sa hon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *