Artistens återgivning av en GPS III-satellit i omloppsbana.

SpaceX-raket lanserar senast gen GPS-satelliten

Artistens återgivning av en GPS III-satellit i omloppsbana.

Vädret var gynnsamt, alla system gick. Efter en veckas förseningar lanserade SpaceX på söndag äntligen en satellit som kommer att sparka av en ny era för GPS-navigeringsteknik.

Vid strax före klockan 6 påminnades SpaceX helt enkelt ‘ Liftoff! ‘ Och Falcon 9-raketen var på väg.

Rampetten var med den amerikanska flygvapterns GPS III SV01-satellit , den första i serie nya satelliter som kommer att uppdatera Global Positioning System. Används och underhålls fortfarande av flygvapnet , har GPS-satelliterna blivit en del av vardagens livsstil för nästan alla. Det ligger i handflatan, till exempel när du får vägbeskrivning till en butik eller restaurang på din smartphone.

GPS III-systemet är utformat för att vara mer exakt än den befintliga tekniken, samtidigt som den bättre kan motstå jamming. Det är också sannolikt att ha en längre livslängd.

Två timmar efter lanseringen började satelliten separeras från raketen och började sin oberoende banbrytning.

Strax efter det, Lockheed Martin, försvarskonsulten som byggde SV01, sa att markkontrollen var i kommunikation med satelliten , men den är inte i drift ännu. Först måste det nå en omlopp på cirka 12.550 miles, vid vilken tid dess solskenor och antenner kommer att ställas in och signaler testar börjar.

‘Det här är flygvapnets första GPS III, så vi är glada att börja på omloppstestet och visa sina möjligheter, säger Johnathon Caldwell, Lockheed Martins vice president för navigationssystem, i ett uttalande. ‘Vid den här tiden nästa år förväntar vi oss att även ha en andra GPS III på omlopp och användarna ska få signaler från den här första satelliten.’

Startdatum för uppdraget hade kommit och gått med viss regelbundenhet. De hade satts för september och oktober och sedan igen för den här månaden. Just den senaste veckan hade SpaceX varit redo att gå vid flera tillfällen, bara för att möta förseningar på grund av tekniska problem (tisdag och onsdag) och samarbetsvilligt väder (torsdag och lördag).

I motsats till andra nya Falcon 9-lanseringar, försöker SpaceX inte att återställa raketens första steg.

SV01 är den första av vad som i slutändan kan vara nästan två dussin GPS III-satelliter från Lockheed Martin.

SpaceX svarade inte omedelbart på en begäran om ytterligare kommentarer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *