hemlagad tomat ketchup

Twirled aubergine burger med hemlagad tomat ketchup och karamelliserad lök

Varför inte äta en mängd läckra smaker i en bulle? Inget kött krävs!

Börja med de karamelliserade lökarna, eftersom de tar längst att förbereda sig. Skala och hugga 2 lökar och lägg dem i en kall kastrull. Tillsätt 2 tsk smör och lägg kakan på en medium värme. Löken börjar snart släppa vätska, och smakerna kommer att koncentreras till följd av matlagning i sina egna juicer. Rör om en träsked ca 5 min i 30-40 minuter, och kontrollera att de inte brinner. Om du märker att de börjar bli torra kan du tillsätta ättika tidigare. Häll 1 msk rödvinättika i lökpannan, höja värmen och reducera avsevärt utan lock. Sätt till ena sidan.

Förvärm ugnen till 180 ° C. Skär 2 auberginer i längden till tunna skivor, helst genom att använda en mandolin. Häll mycket olja i en stekpanna och värma tills det börjar röka. Stek skivorna av aubergine på båda sidor så att de tar en fin färg och överför dem till pappershanddukar så att de släpper ut det överflödiga fettet.

Lägg 3-4 skivor av aubergine i rad så att de bildar en lång remsa. Upprepa med resterande skivor av aubergine så att du får 6 långa band. Ta 200g tomatpuré och sprida ett tunt skikt på varje remsa och sprut 250g riven mozzarella och 100g riven parmesan på toppen. Rulla varje längd upp för att bilda en runda – som om du gör en kanelrulle – med ungefär samma diameter som bullen. Överför auberginerullarna till ramekiner eller värmebeständiga tekoppar. Sätt i ugnen och baka i ca 20 minuter.

Dessa auberginepatties fungerar bäst om de får tid att bosätta sig, så, när de är bakade, låt dem svalna i kylskåpet i en timme eller så, värm sedan upp dem i en ugn vid 175 ° C i 10 minuter tills de värms igenom. Smörj bullarna på den snittiga ytan och stek dem snabbt i en stekpanna eller grill.

Skjut en liten kniv runt kanterna av ramekinerna eller tekopparna för att lossa, vrid dem över och skjut auberginepattiesna ut på
en stor tallrik. Lägg försiktigt en patty på varje bulle och topp med syltade agurkar, karamelliserad lök och en bra ketchupkaka .

hemlagad tomat ketchup

Gröna Burgers (£ 15, Hardie Grant) Fotografi © Martin Nordin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *