Universum expanderar snabbare än vi trodde, och ingen vet varför

heic1301a

Det har blivit klart att något i kosmos inte bara lägger till. Universum blir större varje sekund. Faktum är att det expanderar i mycket snabbare takt än vad det borde.

Under en tid har det funnits en ojämn match i observationer av det tidiga universum som gjordes med European Space Agency's Planck Telescope och vilka astronomer ser när de mäter de mer närliggande, moderna delarna av rymden med NASAs Hubble Telescope. (Tänk på att titta på avlägsna delar av universum med kraftfulla teleskop är detsamma som att se tillbaka i tiden).

När forskare tittar på vad som hände för 13 miljarder år sedan, via Planck, och sedan extrapolera det till nutiden, matchar resultaten inte vad Hubble ser idag. Under flera år har det antagits att oenigheten beror på brist på precision i mätningarna. Men som forskare har finjusterat sina verktyg har avvikelsen kvar. På torsdag sa forskare som använde Hubble chanserna att felmatchningen är någon typ av användarfel eller fluke har gått från 1 till 3 000 till 1 av 100 000.

‘Hubble-spänningen mellan det tidiga och sena universum kan vara den mest spännande utvecklingen i kosmologin om årtionden,’ ledande forskare och nobelpristagaren Adam Riess från Space Telescope Science Institute, som leder Hubbles vetenskapsuppdrag, säger i ett uttalande . ‘Denna felmatchning har ökat och har nu nått en punkt som verkligen är omöjlig att avvisa som en fluke. Denna skillnad kan inte troligen förekomma enbart av en slump.’

Hubble-lagets resultat har godkänts för publicering i The Astrophysical Journal .

Riess säger att motsättningen starkt föreslår att det saknas ett stycke i det pussel som forskare har lagt samman genom åren för att modellera universums historia.

En möjlig förklaring kan vara utseendet på mörk energi någon gång för länge sedan. Det är nu teoretiserat att upp till 70 procent av universum kan bestå av de mystiska sakerna. En ännu oupptäckt och snabb partikel i universum som påverkar dess expansion är en annan möjlighet, liksom tanken att osynlig mörk materia kan trycka på den normala materien vi kan se starkare än vi trodde.

Den faktiska förklaringen är fortfarande ett mysterium. Riess och andra forskare planerar att fortsätta finjustera sina verktyg och mätningar, men om felmatchningen inte beror på mänskligt fel kan det behövas ny fysik för att slutföra pusset.

‘Tidigare skulle teoretiker säga till mig,’ det kan inte vara. Det kommer att bryta allt. ‘ Nu säger de, ‘vi kunde faktiskt göra det här’, sa Riess.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *